В Лувъра откриват крило за ислямското изкуство
В Лувъра откриват крило за ислямското изкуство / снимка: БГНЕС, архив

Известният парижки музей Лувър открива тази седмица ново крило, посветено на ислямското изкуство, за да увеличи информацията за религията, на която на Запад често се гледа с подозрение.

Новото крило, което е на стойност близо 100 млн. евро (131 млн. долара), е финансирано от френското правителство и е подкрепено с дарения от Саудитска Арабия, Мароко, Кувейт, Оман и Азербайджан. Около 3000 ценни творби от 7 до 19 век ще бъдат наредени на площ от 3000 кв.м на две нива. Изложбите ще се редуват.

Идеята за проекта беше на бившия френски президент Жак Ширак и датира от 2001 г. Той включва 18 000 съкровища от област, простираща се от Европа до Индия, и сред които и най-старото любовно писмо в ислямския свят. Във Франция живеят най-малко 4 милиона мюсюлмани и лидери на общността твърдят, че ислямофобските инциденти нарастват на фона на конфронтацията с властите и повишаването на подозренията към мюсюлманите.

Много мюсюлмани във Франция бяха разгневени от закона, забраняващ на жените да носят бурки, и предизборната кампания тази година беше белязана от дебата за използването на методите халал при клането на животни. Напрежението беше подчертано от една от основните създателки на проекта Софи Макариу, директор на отдела за ислямско изкуство в Лувъра, която заяви, че целта е да се покаже „ислямът с главно И”, разкрива БГНЕС.

„Това означава цивилизацията като цяло, не само малко „и”, показващо само религиозната сфера. Трябва да върнем на думата Ислям пълната й слава...., а не да оставяме джихадистите да я опетняват. Ислямското изкуство не се ограничава до изкуството на мюсюлманската общност. Това е изкуството на всички тези, които съставляват ислямския свят, а в него има и християни и евреи”, заяви Макариу, имайки предвид смесеното население в редица ислямски империи.

Сред артефактите от собствената колекция на Лувъра и от други частни колекции влизат килими от Индия от времето на Моголската империя, миниатюрни картини от Иран, показващи сцени от „Хиляда и една нощ”, и удивителни златни и сребърни купи от Египет и Сирия, датиращи от 1330 и 1340 г. Френският президент Франсоа Оланд ще открие крилото официално утре, а то ще приеме първите си посетители в събота.