В Кения почиват заради победата на Обама
В Кения почиват заради победата на Обама / БГНЕС

Селцето Когело в Кения, където живее бабата на Барак Обама по бащина линия, посрещна днес с голяма радост новината, че сенаторът е избран за президент на САЩ. Вестта зарадва и властите в африканската държава, които незабавно обявиха почивен ден във връзка с "историческото" събитие.

"Сенатор Обама е нашият нов президент. Господ чу молитвите ни", коментира местен пастор, съпроводен от ликуващите звуци на църковен хорал. "Тази победа наистина е добре дошла за нас", провикна се в тълпата Роузлин Аяро, която носеше портрет на Барак Обама. "Толкова съм щастлив. Не съм спал цяла нощ", възторжено сподели нейният съселянин Джоузеф Отиено. След бурната нощ, изпълнена с емоции и веселие, децата в Когело танцуваха, преди да отидат на училище.

Президентът на страната Мваи Кибаки изпрати приветствено послание до новоизбрания държавен глава на САЩ. Той обяви четвъртък, 6 ноември, за почивен ден, за да отпразнуват хората в Кения "историческия подвиг на сенатор Обама и на страната ни", цитира АФП комюнике на кенийския ръководител. "Победата на сенатор Обама е победа на страната ни, тъй като неговите корени са тук, в Кения", заявил Кибаки.

Бабата на Барак Обама – Сара, която живее в Когело, е трета съпруга на дядо му по бащина линия. Въпреки липсата на биологична връзка новият президент я смята за своя баба. Роднини на кандидата демократ, близки на семейството, техни съседи и приятели се бяха събрали вчера в Когело, за да следят заедно хода на изборите в САЩ.

Всички бяха убедени, че Обама ще спечели. Полицията разположи край дома на Сара Обама специален пост, за да бди денонощно за сигурността й. Жителите на Когело очакват много от новоизбрания президент на САЩ. "Надявам се, че той ще може да ни подпомогне, като изгради тук предприятия, за да има нови работни места", заявила пред репортер на АФП съседка на Сара Обама - Джанет Оселу.