В Италия забраняват рекламите на алкохол?
В Италия забраняват рекламите на алкохол? / netinfo
В Италия в най-скоро време може да бъде изготвен законопроект, който забранява рекламите на алкохол по телевизиите, в баровете, на страниците на младежките списания. Това става по инициатива на министъра на социалната солидарност на Италия Паоло Фереро, предаде РИА “Новости”, цитирана от БГНЕС.

Ако законът бъде приет, забраната ще се отнася до всички напитки със съдържание на алкохол над 1,2 градуса, а на етикетите ще има надпис “Вредно за здравето”. Предприемането на подобни мерки е предизвикано от безпокойството на правителството от нарасналата консумация на алкохол сред младежите, особено момичетата, за които алкохолът е мода, проникваща във всекидневния живот чрез рекламата. Статистиката сочи, че от злоупотреба със спиртни напитки в Италия годишно умират 25 000 души, от които 7000 са жени.

Фереро заяви, че освен подготовката на законопроекта той планира да бъде организирана мащабна информационна кампания, представяща факти за отрицателното влияние на алкохола върху здравето. Италия няма да бъде първата страна в Европа, която въвежда подобни забрани. В Швеция, Финландия, Норвегия, Великобритания, Швейцария, Франция рекламите на алкохол по телевизията са напълно забранени, а в Германия такива клипове могат да се излъчват само след 23 ч.