В Италия измислиха асфалт, който поглъща смог
В Италия измислиха асфалт, който поглъща смог / netinfo

В Италия асфалтът ще стане „приятел“ на екологията и околната среда, а индустрията за производството му ще се превърне в зелен бизнес. Според изданието Affari e finanza в процес на реализиране са няколко зелени проекта в сферата на асфалтовата индустрия.

Един от тях предвижда тънък слой кристален прах от титанов диоксид на магистралата да превръща опашките от коли в „смогосмукачки“. Той е дело на фирмата от област Ломбардия Global Engeneering. Веднъж нанесен върху пътната настилка, този слой може да позволи „изсмукването“ на 32 тона смог годишно, или колкото изпускат 15 000 коли, съобщава ProntoSofia.

В Милано този метод за унищожаване на смог вече е бил използван при 70 000 кв.м. вътрешни стени на паркинг, а така също и в Сеграте, Чезена, Бреша. Част от магистралата Торино-Ивреа също е екологична и „яде“ смог.

Друг италиански проект пък предвижда цялата пътна настилка, която е от рециклирани материали, да абсорбира слънчева енергия и да произвежда голямо количество енергия.

Пазарът на асфалт в Италия е вторият по големина в Европа. Италия произвежда 40 милиона тона асфалт годишно, а оборотът на този вид индустрия е 3,5 милиарда евро годишно. 500 000 души работят в индустрията за производство на асфалт на Апенините.

В Италия в момента само 20 на сто от асфалта идва от рециклирани материали, докато в Съединените щати този процент е 80.