В Испания лекуват тийнейджъри от мобифонна зависимост
В Испания лекуват тийнейджъри от мобифонна зависимост / netinfo

Родителите на двама испански тийнейджъри изпратиха децата си в специализирана клиника за отвикване от мобилен телефон.

Двамата малчугани, които са съответно на 12 и 13 години, получили апаратите от родителите си преди година и половина. През цялото това време те можели да ги ползват на практика без ограничение. Резултатът – болезнена привързаност към телефона, съобщава БГНЕС. Родителите се разтревожили истински, когато забелязали, че децата им не могат да живеят без мобилен телефон, а за да се сдобият с пари за различни телефонни услуги, започнали да лъжат.

Сега те ще трябва да се учат да живеят без мобилни телефони в продължение на 3 месеца. „Много ще им е трудно да се върнат към нормален живот без телефон. И двамата са силно възбудими, което обяснява лошите им постижения в училище“, заяви ръководителката на центъра за младежки психични разстройства д-р Мети Утгес.

Специалистите смятат, че този случай е само върхът на айсберга. Според д-р Мартинес Рага, който специализира различни видове зависимост, описва основните симптоми при този проблем. По думите му децата, които развиват аномална привързаност към видеоигри или мобилни телефони стават много нервни и раздразнителни, трудно намират общ език с връстниците си и имат проблеми с обучението.

Лекарите препоръчват на родителите да не купуват мобилни телефони на деца до 16-годишна възраст. Според испанските експерти телефонната зависимост може да се превърне в сериозен проблем. Опасението им се споделя и в други европейски държави.