В Генуа строят суперяхта за руски клиент
В Генуа строят суперяхта за руски клиент / netinfo

Най-голямата яхта, строена някога в Италия, ще бъде реализирана във военната корабостроителница на групата „Финкантиери“ в Муджано, до Генуа, съобщи www.prontosofia.com.

Според вестник „Кориере дела сера“ името на клиента са пази в тайна. Знае се само, че той е руснак и че не става въпрос за Абрамович. Яхтата ще бъде дълга 134 метра, ще има седем моста, съоръжение с малка подводница, която може да се спуска на 100 метра морска дълбочина.

Освен това яхтата ще притежава две приземителни писти за хеликоптери, един хангар за частен самолет, басейн с морска вода, където могат да бъдат държани и други водни съдове.

За обслужването на яхтата ще бъде необходим екипаж от 60 души. Предвидено е предаването на яхтата на купувача й да стане през 2010 година. На практика това ще бъде една от най-големите яхти, строени някога в света.

1,5 милиона евро струва реализирането на всеки един метър от яхтата. Мегаяхтата ще има повърхност от 2700 кв. м. Хората, които днес могат да си позволят построяването на мегаяхти над 70 метра, са 793 в света. Тези богаташи са известни като HNWI - High New Worth Individuals.

Пребиваването в клуба на HNWI означава притежаването на богатство от минимум един милиард евро. Само 9% от тези милиардери обаче са собственици на мегаяхти в момента. 85 хиляди пък са сега богаташите в света, които могат да си позволят яхти между 25 и 70 метра.

Италианският бисер от военната индустрия - групата “Финкантиери“, която допреди време строеше подводници за отбраната, вече конвертира дейността си поради липсата на поръчки. Новият бизнес на групата от Генуа са големите кораби за околосветски плавания, които наподобяват морски небостъргачи.