В Габрово раздават монети с отпечатък от рис
В Габрово раздават монети с отпечатък от рис / снимка: DarikNews.bg, Дарик Габрово

В Габрово и околностите му наистина има рисове. Безспорно доказателство за това ще бъде показано ексклузивно в първия ден на април в центъра на града. На специално организиран за целта информационен пункт, на ул. „Радецка", от 12 до 13 часа, ще бъдат разкрити и показани публично веществените доказателства, потвърждаващи тезата за съществуването на много повече от една двойка рисове в габровския балкан.

Ще бъдат оповестени неизвестни до този момент факти и исторически извори, като този за скалните РИСунки в околностите на Габрово, доказващи, че култът на габровци към котката е започнал като култ към белия РИС и че начинанието „тунел под Шипка" е оРИСано да не успее още от древни времена.

Наличието на защитения вид котка, който досега никой не е виждал, за пореден път ще отложи мечтата на габровци за тунел под Шипка. Те обаче, с присъщата си предприемчивост, са твърдо решени да се възползват максимално от факта, че вече си съжителстват с рисове и дори да припечелят от това.

След информационен ден, посветен на риса, Община Габрово светкавично подготви и бизнес план, с който наличието на популацията екзотични животни да донесе приходи на местата хазна. Освен тематични сувенири с образа на дивия хищник, в града на Рачо Ковача вече се секат медени монети с отпечатък от рисова лапа, които ще имат нумизматична стойност. Първите 400 монети ще бъдат подарявани с рекламна цел на случайни минувачи в центъра на Габрово по време на информационния ден.

Габровци, които режат опашките на котките, за да не изстива стаята, намират за съвсем естествено да заменят традиционния символ на града, след като стана ясно, че и митичният основател на Габрово Рачо Ковача е правил подкови за рисове. Артефакти в подкрепа на това, че рисови впрягове за били използвани като транспортно средство, бяха намерени днес при изкопни работи по водния цикъл.

Категорично от първи април мястото на котката сред популярните символи на града ще бъде заето от габровския рис.

Други новини от Габрово