В Европа ще бъде въведен общ стандарт за облеклото
В Европа ще бъде въведен общ стандарт за облеклото / netinfo

В Европа се въвежда единен стандарт на размерите на дрехите, съобщиха пред журналисти представители на италианските производители на облекла след съвещание, което се състоя в Националната текстилна асоциация (Unitex) в Милано.

Новият норматив, който получи абевиатурата EN 13402, ще бъде въведен скоро във всички европейски държави. Вземайки под внимание факта, че италианците и останалите европейци, са по-високи и по-тежки, отколкото преди 50 години, Европейската нормативна комисия предложи нова система от стандарти и размери. “Въвеждането на единен европейски размер стана необходимост, за да бъдат избегнати бъркотиите при покупката на дрехи. Това историческо решение ще бъде от полза за всички – и на производителите, и на продавачите, и най-важното – на потребителя”, каза президентът на “Unitex” Лодовико Юкер.

Новата система от размери за възрастни ще съдържа следните елементи: гръдна обиколка, обиколка на талията и дължина на изделието. За детските дрехи освен и досегашният параметър за ръст на детето също ще бъдат посочвани обиколката на гърдите и талията, което е важно при избора на дрехи за едри или пълни деца.