В Европа се разпространяват тропически болести
В Европа се разпространяват тропически болести / netinfo
Една от последиците на глобалното затопляне е разпространението на тропически болести в Европа, които по-рано са се срещали само в Африка, се казва в доклад на италианска природозащитна организация.

Експерти от организацията “Легамбиенте” все още не говорят за епидемия от нови болести. Но предупреждават, че отделни случаи на малария, черна треска и някои видове енцефалит, регистрирани в Европа, са още едно доказателство за промяната в климата на континента.

По данни на “Легамбиенте” през последните няколко години са били регистрирани няколко случая на малария, причинени от комари, размножаващи се в Европа. “Това е нещо съвсем ново. По-рано в Италия не е имало малария. Тези първи няколко случая ни карат да сме нащрек. За момента няма риск, но в бъдеще това може да бъде много сериозен проблем, ако не го спрем”, заявява директорът на “Легамбиенте” Франческо Феранте.

В Европа са открити не само малария, но и по-малко известни тропически болести, които се разпространяват от москитите, като черната треска. По данни на организацията от 2000 г. в Италия ежегодно се регистрират по около 100 случая на черна треска. В началото на 90-те години на миналия век те са били общо около 50. От тропическите болести в Европа страдат не само хората.

През август миналата година едрият рогат добитък в Холандия, Белгия и Германия бе заразен с тропически вирус, който благодарение на симптомите получи наименованието “син език”. “Тези вируси се разпространяват тук, за което съдейства изменението на климата. Това променя всичко. Около 20% от рибата в нашето Средиземно море са тропически видове от Червено море. Това също е ненормално”, предупреждава Феранте. “Легамбиенте” твърди, че с течение на времето тропическите болести могат да станат нещо обичайно за Европа.

С тях може да се преборим на равнище отделни страни, но единственият начин да спрем тяхното разпространение е да променим политиката на международната общност в областта на климата. Докато на Земята се наблюдава затопляне Европа най-вероятно ще се сблъска с епидемия от болести, които по-рано се смятаха за окончателно победени.