В двореца на Чаушеску няма достатъчно тоалетни за НАТО
В двореца на Чаушеску няма достатъчно тоалетни за НАТО / снимка: БГНЕС

Представителите на НАТО са разочаровани от броя и състоянието на тоалетните в бившия дворец на румънския лидер Николае Чаушеску. Те подготвят срещата на върха на Алианса в началото на април в Букурещ, предаде БГНЕС. Информацията става ясна от протоколите на комисиите на румънския парламент.

След като проучили плановете на сградата, експертите от НАТО са стигнали до извода, че тоалетните са недостатъчни. На румънските власти е било предложено да поставят 1 000 преносими тоалетни, т.е. по една на всеки петима участници в срещата. От Букурещ обаче възразили, че няма средства за заплащането на по 9 500 долара за една такава тоалетна. Освен това преносимите тоалетни ще развалят уникалния интериор на една от най-големите и най-интересните сгради в света.

От НАТО отказаха да коментират случая.

Архитектът на двореца Анка Петреску нарече молбата за повече тоалетни унизителна. Според нея някой, който отдава под наем преносими тоалетни, иска да спечели за сметка на данъкоплатците.

Строителството на двореца на Чаушеску започва през 1983 г. като сграда за основните органи на властта. През 1989 г. комунистическият лидер е свален от власт в резултат на революция и част от сградата остава недовършена. Дворецът на Чаушеску е на 12 етажа, има над 1 100 зали и стаи, 4 500 полилея и 200 000 кв. м килими. Зданието е второто по големина в света след Пентагона.