/ БГНЕС
По цяла Бразилия вчера започнаха пищните карнавални веселия, изпълнили улиците с хиляди местни и туристи, съобщиха световните агенции. Първите школи по самба дефилираха по улиците на Рио де Жанейро, хиляди празнуващи танцуваха в 32-градусовата жега и висока влажност, характерна за лятото в Южното полукълбо, предаде АП.
 

БГНЕС

Вижте още снимки от пищните празненства

Но знаменитият карнавал в града беше белязан от полемика около отсъствието на кмета Марсело Кривела - евангелски пастор, избран на поста в края на миналата година, отбелязва Франс прес. Официалното откриване беше планирано за късния следобед, с церемония по връчване на символичния ключ на града на крал Момо - пълен и весел монарх, който символизира лудостта на един от най-големите празници на планетата.
 

БГНЕС


Церемонията в крайна сметка се състоя с близо два часа и половина закъснение, към 20.30 ч. местно време (23.30 ч. по Гринуич), но Марсело Кривела, на който не е по вкуса плътската жизнерадост на карнавала, не почете празнуващите с присъствието си.
 
Той беше заместен от зам.-кмета по културата Нилсемар Ногейра, която пред журналисти оправда това смущаващото отсъствие с обяснението, че кметът трябвало да остане до болната си от грип съпруга. Десетки от събралите се на Самбадрома 70 000 зрители се провикваха "Къде е Кривела", изразявайки възмущение от отсъствието на кмета си.
 

БГНЕС



Петдневният карнавалът започна насред продължителната икономическа криза, която отслабва не само семейните бюджети, но и многобройните фирми, които разчитат на традиционния празник за голяма част от годишния си доход.
 
Властите се надяват 1 милион туристи да посетят града от 24 до 28 февруари по времето на карнавала и да похарчат 950 млн. долара. Хотелите обаче се оплакват, че са заети само 72% от стаите им, по-малко от миналата година.
 

БГНЕС

БТА