/ iStock/Getty Images
На 4 февруари 1904 г. читател заема книгата "Трактат за електричеството" на Джеймс Клърк Максуел от обществената библиотека в Ню Бедфорд, щата Масачузетс. Ще са нужни 119 години и зоркото око на библиотекар от Западна Вирджиния, преди изданието да се върне отново в библиотеката в Масачузетс, съобщи Асошиейтед прес.

Това се случва, след като Стюърт Плейн, куратор за редки книги в Университетските библиотеки на Западна Вирджиния, сортира нови дарения за библиотечния фонд. Той попада на трактата и забелязва, че екземплярът е бил част от колекцията на библиотеката в Ню Бедфорд и още по-важно - че не е маркиран като "изтеглен", което означава, че следва да бъде върнат, макар и с огромно закъснение във времето.

БТА

Библиотекарят се свързва с Джоди Гудман, която отговаря за специалните колекции в библиотеката в Ню Бедфорд, за да я извести за находката.
Книгата "се върна в изключително добро състояние", каза директорът на Обществената библиотека на Ню Бедфорд Оливия Мело. "Някой очевидно я е пазил на хубава лавица в библиотеката си, защото е в толкова добра форма и вероятно се е предавала на поколения в семейството".

БТА

Трактатът е издаден за пръв път през 1881 г., две години след смъртта на автора. Екземплярът, вече върнат в Ню Бедфорд, не се смята за рядко библиографско издание, каза Мело. Тя каза, че в библиотеката често се връщат книги с 10-15 години закъснение, но никога досега не са получавали книга, заета преди век и дори повече.

БТА