В безмилостна битка със зомбита
В безмилостна битка със зомбита / снимки: Reuters

Зомби - съживено от магия мъртво тяло, лишено от собствена воля и използвано за целите на този, който го е възкресил. Така се нарича и дух, дал нов живот на мъртвец, съгласно вуду.

Съгласно киноиндустрията зомбитата са хора, трансформирани в безмозъчни канибали, най-вероятно в резултат от епидемия, биологично оръжие или вирус. Началото на зомби ерата в киното поставя Джордж Ромеро с „Нощта на живите мъртви" през 1968 година. От тогава по кината са излезли десетки ленти, показващи зомби апокалипсис, сред които „Заразно зло", „Земята на мъртвите", „28 седмици по-късно", „28 дни по-късно", „Зората на мъртвите".

В резултат интересът към зомби темата става все по-голям, появяват се правила и наръчници за оцеляване, а американски и канадски правителствени сайтове вече учат гражданите как се оцелява в зомби апокалипсис.

Така в САЩ се появява и Run For Your Lives

Run For Your Lives е петкилометрова апокалиптична надпревара с препятствия. Това е състезание, в което участниците се борят не само с тиктакащия часовник, но и с гладни, заразни и кървави зомбита.

Преди да започне „кървавата" надпревара, всеки играч получава колан с флагчета, които символизират неговото здраве или живот. Тези флагчета са основната цел на зомбитата, които освен това са гладни и искат да изядат мозъка на жертвата си. Ако даден участник загуби всичките си флагчета, той е мъртъв, а зомбитата печелят. Разбира се, като във всяка игра, на терена има скрити бонуси с животи (флагчета).

И това не е всичко. По време на състезанието има редица природни или направени от човека препятствия и мисии. Участниците могат да изберат да не ги завършват, но всеки, който избере тази опция, автоматично губи шанса си да получи награда.

Другото препятствие, пред което се изправят състезателите, са зомбитата, които ги преследват и се опитват да ги „изядат". Тяхната главна цел е да вземат живота им, който е под формата на флагчетата на колана.

Сайтът на Run For Your Lives съветва участниците да използват бързина, стратегия, както и мозъка си, докато го имат, за да стигнат до финала „живи", т. е. поне с едно флагче на колана. Защото останат ли без нито едно флагче, това означава, че зомбитата са ги направили едни от тях - немъртви. Тяхното време ще бъде отчетено, но няма да могат да спечелят награда.

В безмилостна битка със зомбита
netinfo

Запомнете едно - има стартова линия, има и финална, но какво се случва между тях зависи само от вас. Има няколко маршрута, с които да стигнете до финала. Избирайте мъдро, защото петте километра може да се превърнат в десет, съветва сайтът.

Всеки, който иска да се включи в апокалиптичната надпревара, трябва да изпълни няколко условия:

1. Да имате документ за самоличност и родител за придружител, ако сте непълнолетен

2. Сърце, за предпочитане собствено, което да бие

3. Пари за храна, бира и оборудване за борба със зомбитата

4. В процеса на състезанието ще бъдете покрити с кал, вътрешности, телесни части и други апокалиптични течности, така че донесете си кърпа и резервни дрехи, особено чорапи и обувки. Осигурена е зона за обеззаразяване със съблекални.

5. Донесете си одеяла и принадлежности за къмпинг, ако планирате да останете за през нощта.

Наградите получават най-добрият сред мъжете и най-добрата сред жените в отделните възрастови групи - 14-19; 20-29; 30-39; над 40.