Увреждат ли детските мозъци Игра на тронове, Хари Потър и Игрите на глада?
Увреждат ли детските мозъци Игра на тронове, Хари Потър и Игрите на глада? / Форум Филм България

Поредиците за Хари Потър, "Игра на тронове" и "Игрите на глада" бяха набедени от директор на частно училище в Нейлсуърт, че "увреждат детските мозъци", предаде в. "Индипендънт".

Греъм Уайтинг публикувал пост в блога на училище "Ейкорн", в който се обърнал към родителите с молба да забранят на децата си да четат "измислени и плашещи текстове", съдържащи "дълбоко безчувствени и пристрастяващи елементи".

Най-сексапилните красавици в Game of Thrones (ВИДЕО/СНИМКИ)

Уайтинг, който защитава "старомодните ценности на класическата литература", пише във "Въображението на детето", че купуването на "сензационни" детски книги е като "да храниш детето си с купища добавена захар". Той призовава родителите да "предпазят" децата си от "мрачната, демонична литература, прикрита зад магични и свръхестествени елементи".

"Искам децата да четат подходяща за възрастта им литература и да оставят тези тайнствени, плашещи истории за времето, когато могат да разграничат реалното от въображаемото и вече са научили повече за красотата", пише директорът.

Разкриха тайната на валирианската стомана от Game of Thrones

Уайтинг твърди, че поредиците за Хари Потър, "Игрите на глада", "Властелинът на пръстените" и "Игра на тронове" подхранват лошото поведение при много от децата и въпреки това книгите не са ограничени за определени възрастови групи.

Директорът на частното училище препоръчва автори като Уърдсуърт, Кийтс, Шели, Дикенс и Шекспир за прочит от децата, макар в техните творби насилието също да е често срещано.

Източник: БТА