Установиха къде Ханибал е пресякъл Алпите
Установиха къде Ханибал е пресякъл Алпите / ThinkStock/Getty Images

Конски тор разкри къде Ханибал е пресякъл Алпите, за да нападне Древен Рим - през прохода Кол дьо Траверсет на височина 3000 м, близо до френско-италианската граница, съобщи Би Би Си.

Откритието е направено случайно по време на геоложка експедиция. Учените, сред които д-р Крис Алън от Куинс унивърсити в Белфаст, са открили "големи животински депозити", т.е. слой древни екскременти в еднометрова тиня. Този слой е образуван от "постоянно движение на хиляди животни и хора".

Находката е потвърдена с комбинация от микробен генетичен анализ, анализ на полен и на други химически съединения от околната среда. Датирана е към времето на Втората пуническа война. Учените се надяват, че може да открият и други доказателства в депозита, като глисти от коне или дори слонове.

Теорията, че Ханибал е пресякъл Алпите през този проход, е предложена за пръв път преди половин век от британския биолог Гавин де Беер, но не е приета от научната общност. Категорични археологически доказателства за това досега нямаше.

Според досега разпространеното схващане, Ханибал е пресякъл Алпите прeз прохода Кол дьо Клапие между Савоя и Пиемонт. Така твърди римският историк Тит Ливий, който е живял 200 г. след войната с Картаген.

Ханибал преминава през Алпите с около 30 000 души, 15 000 коне и 37 слона. Той предвожда Картаген през Втората пуническа война (218-201 г. пр. н. е.) и печели серия от победи, но в крайна сметка губи битката при Зама през 202 г. пр. н. е.

Преходът през Кол дьо Траверсет е по-тежък, но там не е имало опасност войската да бъде нападната от галски племена.

Източник: БТА