/ iStock/Getty Images
Диетологът Елена Соломатина разказа в интервю за "Вечерная Москва" колко бира може да се консумира на ден без вреда за здравето, цитирана от РИА Новости.

"Триста милилитра бира е приемлив дневен прием, който може да се пие с добра, пълноценна закуска, за предпочитане не мазна. Не можете да пиете бира на празен стомах, тъй като това може да провокира стомашни спазми", каза Соломатина.

Според нея трябва да се даде предпочитание на живата бира - нефилтрирана. В същото време тя посочи, че тази напитка може да бъде полезна само ако е направена от естествени продукти.

"Ясно е, че тази напитка е противопоказана за деца, бременни жени и кърмещи. Не препоръчвам консумацията й от хора с психични разстройства, такива, които имат предразположение към атеросклероза и диабетици", каза лекарят.

В същото време тя предупреди, че дори безалкохолните бири могат да причинят вреда на здравето.

"Безалкохолната или нискоалкохолната бира има висок гликемичен индекс, насърчава развитието на инсулинова резистентност и провокира развитието на диабет тип II. Освен това, пиенето на напитка, която дори не съдържа алкохол, е директен път към образуването на атеросклеротични плаки и натрупването на излишно тегло", обясни Соломатина.
Агенция "Фокус"