Уникалната съдба на последния жив човек, роден през XIX век (СНИМКИ)
Уникалната съдба на последния жив човек, роден през XIX век (СНИМКИ) / netinfo

Италианката Ема Морано - най-възрастната жителка на планетата и последният оцелял човек, роден през XIX век, днес навършва 117 години, съобщават Франс прес и Би Би Си.

Когато Ема Морано се ражда на 29 ноември 1899 г. в региона Пиемонт, Умберто Първи все още властва над Италия, компания "Фиат" току-що е основана и няколко седмици делят страната от създаването на футболния клуб "Милан".

Вижте тайните за дълголетие на последния жив човек, роден през XIX век

Животът на доайенката на човечеството, преминал през три различни века, е белязан от брак с подлагал я на тормоз съпруг, започнал с изнудване, загубата на единствения й син, и начин на хранене, който експертите едва ли биха нарекли здравословен.

Ема Морано е най-възрастната от осем братя и сестри, всички от които е надживяла. Тази година, след смъртта на американката Сузана Мушат Джоунс през май, италианката официално беше обявена за най-възрастната жителка на планетата.

100-годишна баба разкри изненадващи тайни за дълголетието си

Морано приписва дълголетието си отчасти на гените - майка й е доживяла до 91-годишна възраст, до дълбоки старини са преживели и няколко от сестрите й, както и на необичайното си хранене. От над 90 години Ема Морано хапва по три яйца всеки ден - две сурови сутрин и едно под формата на омлет за обяд. Този режим тя спазва откакто е диагностицирана с анемия скоро след Първата световна война.

В последно време дълголетната жена е ограничила храненето си до две яйца и няколко бисквити.

Начинът й на хранене противоречи на препоръките за здравословна диета, признава лекарят й от 27 години Карло Бава, цитиран от Франс прес.

Столетник, не стъпвал на лекар, разкри тайната на дълголетието си

"Ема винаги е консумирала малко плодове и зеленчуци. Когато се запознах с нея, тя хапваше по три яйца на ден - две сурови сутрин и едно на обяд, и пилешко за вечеря. Въпреки това тя изглеждаше така, сякаш ще живее вечно", допълва Бава.

Ема Морано приписва дълголетието си на още един факт - че през 1938-а - година след като е загубила единствения си син, починал на 6-месечна възраст, изгонва съпруга си, подлагал я на тормоз.

Бракът на рекордьорката по дълголетие никога не е бил "здравословен" и дори е започнал с изнудване - бъдещият й съпруг я заплашва, че ако не се омъжи за него, ще я убие. Младежът, когото Ема Морано е обичала, е загинал по време на Първата световна война, и тя не проявява интерес към женитба. Въпреки това на 26 години се омъжва. И макар да се разделя със съпруга си през 1938 г., остава омъжена за него до смъртта му през 1978 г.

Учени: Вечният живот остава мираж

"Не исках никой да упражнява власт над мен", е споделила в свое интервю за "Ню Йорк таймс" Ема Морано, която е продължила да работи до 75-годишна възраст.

Решителността й е вдъхновила представление, разказващо за живота й в проза и песен, което се играе във Вербания - града в Северна Италия, където преминава по-голямата част от житейския й път. Ема Морано не е напускала дома си от 20 години, а през последните години прекарва по-голямата част от времето си на легло под постоянните грижи на асистентка.

На днешния си празник доайенката на човечеството очаква няколко гости - близки и журналисти, както и лекаря си Карло Бава. Той не крие, че се чувства като пазител на наклонената кула в Пиза. "В деня, в който тя се катурне, някой ще бъде подведен под отговорност. Същото ще се случи, когато Ема си отиде - хората ще ме държат отговорен", казва Бава.

Източник: БТА