Умората се преодолява с движение
Умората се преодолява с движение / netinfo

Редовното движение, с умерена натовареност, като например една разходка, може да увеличи жизнеността ни с цели 20%, а да намали умората с 65%. Това установиха екип от специалисти от Университета в Джорджия. Оказва се че именно натоварването може да е спасението в момент на значителна умора. Особено ефект от движението ще почувстват тези, които прекарват в седене повече от времето си.

Том Пуец от университета, е избрал 36 души, които водят предимно заседнал начин на живот и се оплакват, че непрекъснатото се чувстват уморени. Пуец ги разделя на 3 групи - първата с умерено интензивно натоварване на колело три пъти седмично, втората - на още по-леко ниво, а третата - без никаква допълнителна двигателна активност. Сред първите, жизнеността е била по-висока с около 20% спрямо третата група. Интересното за екипа е, че най-добър ефект е наблюдаван при втората група, където натоварването е било сравнително леко.

Очевидно за умореният човек по-интензивна дейност не е подходяща. За голяма част от нас ежедневието е натоварващо, не позволява и достатъчно сън. Приятна разходка, малко време във фитнес салона или в басейна, могат да имат неочакван ефект.