Уикипедия забрани на сциентолозите да редактират материали на сайта
Уикипедия забрани на сциентолозите да редактират материали на сайта / netinfo

Електронната енциклопедия Уикипедия забрани на Сциентоложката църква да редактира материали на своя сайт, пише БГНЕС.

Според арбитражната комисия на Уикипедия последователи на църквата и нейни противници постоянно преправят материалите за сциентологията в съответствие със собствените си възгледи, което пречи на обективното възприемане на информацията и създава неподходяща за редактиране среда.

По решение на комисията Уикипедия блокира всички IP-адреси на Сциентоложката църква, свързани с нейната организация. АФП уточнява, че в Уикипедия забелязали, че сциентолозите поправят материали за себе си, за да създадат по-благоприятен имидж за църквата си. Освен това те премахвали отрицателните мнения и материали за сциентолозите.

Уикипедия е един от най-посещаваните сайтове в Интернет с над 6 милиона посетители дневно. Сциентоложката църква е забранена в много страни, тъй като е смятана за тоталитарна секта. В САЩ обаче тя има статут на религия. Сциентоложката църква твърди, че има милиони последователи и над 6000 църкви в 159 страни. По известни членове на сциентоложката църква са актьорите Джон Траволта и Том Круз.