/ iStock/Getty Images
Американски учени установиха в кои часове от денонощието концентрацията на полени във въздуха е най-голяма и за хората с алергия към тях не е препоръчително да излизат на открито, съобщи електронното издание Юрикалърт.

Според изследване на Американския колеж по алергия, астма и имунология пикът на полени е между 14 и 21 часа в сезона на цъфтежа. Специалистите съветват страдащите от алергия към полените да са навън в ранните сутрешни часове, когато дразнителите са в по-малки количества. 

"Наблюдавахме почасовите нива на полени в три района на Атланта една седмица чрез специален автоматизиран сензор. Установихме, че по-ниски нива има между 4 часа сутринта и обяд. По-високи нива на полени се наблюдават между 14 и 21 часа", казва алергологът Стенли Файнман, водещ автор на изследването. Според него е добре хората, които имат поленови алергии, да са наясно с подобна информация. 

Файнман е на мнение, че има начини да се намали въздействието на полените по време на сезона на алергиите, освен масово прилаганите, като затваряне на прозорци, събуване на обувките и незабавно изпиране на дрехите с полепнали по тях полени. "Ако сте човек, който обича дейности на открито, трябва да сте наясно кога броят на полените е най-нисък и кое време е най-подходящо за вас да сте навън", съветва специалистът.

Данните от проучването са представени в рамките на годишната конференция на Американския колеж по алергия, астма и имунология. Форумът се провежда от 10 до 14 ноември в Луисвил, щата Кентъки.
БТА