/ iStock/Getty Images
В ход са нови усилия за намиране на останките от британския кораб „Гаспи“, който колонисти от Роуд Айлънд изгориха преди 250 години, съобщава Асошиейтед прес, като цитира екип от морски археолози.

Опожаряването на плавателния съд на 10 юни 1772 г. е в знак на бунт, който за жителите на Роуд Айлънд е изключително значим.

Опитите за намиране на доказателства за потъването на кораба, във водите край Уоруик, може да привлече повече внимание към историята, смята Джоузеф Макнамара, представител на местната власт и участник в мисиите за издирване на останките на опожарения плавателен съд.

Новата изследователска експедиция стартира през юли и е част от проект за морска археология в Роуд Айлънд. Финансиран е от частни дарения в размер на 30 000 щатски долара. 

Археолозите ще използват нова сонарна технология, добавя още Джоузеф Макнамара. "Гаспи“ е изгорен близо до брега. Ще търсим корпуса и отломки, като парчета метал, керамика, които да ни разкрият повече за събитията и действията на екипажа“, уточнява Макнамара.

Според историческите сведения,  плавателния съд е изпратен в залива Нарагансет, за да наложи търговските закони и да осуети действия на контрабандистите.  Местните жители се противопоставят на командването на лейтенант Уилям Дъдингстън, че спира корабите и пречи на търговията.

Плавателният съд засяда в плитчините, докато преследва заподозрян контрабандист и не успява да изплува при следващия прилив, според книгата на историка Стивън Парк за инцидента. Населението плячкосва кораба и стреля по капитана, който оцелява, а след това го запалват.

Британската корона предлага награда за заподозрените, но никой никога не ги предава.

Потъването на "Гаспи“ се отбелязва всяка година със специален фестивал в Уоруик, който включва церемониалното изгаряне на миниатюрен модел на кораба.
 
БТА