Учени развенчаха теория за ползата от червените боровинки
Учени развенчаха теория за ползата от червените боровинки / ThinkStock/Getty Images

Червените боровинки са поредният развенчан народен лек - американски учени установиха, че капсули с екстракт от тях нито предотвратяват, нито лекуват инфекции на пикочните пътища сред възрастни хора, съобщи Асошиейтед прес.

Червените боровинки неутрализират мазната храна

Резултатите на учените от университета Йейл са поредните в объркваща серия за ползата от червените боровинки. Някои показват, че във всякаква форма те могат да предотвратят често срещани бактериални инфекции, а други го отричат. Много от изследванията не са подкрепени със солидни доказателства, но това не пречи на маркетинговите препоръки.

Червената боровинка намалява кръвното

Учените от Йейл са работили този път със солидни методи и резултатите им са убедителни. В изследването им са участвали 147 жени от домове за възрастни хора, които са получавали или капсули с екстракт от червени боровинки, или плацебо една година. Според лабораторните изследвания процентът на бактериите и белите кръвни телца в урината им е бил приблизително еднакъв и в двете групи.

Здравословно хранене според цветовете на дъгата

Препоръката на изследователите е, хората, които мислят, че имат инфекция на пикочните пътища, да не прибягват до продукти с червени боровинки, а да отидат на лекар за диагноза и лечение.

Червените боровинки често се споменават сред суперхраните, защото съдържат много флавоноиди, които са полезни за сърцето и имунната система.

Източник: БТА