Учени разкриха еликсира на младостта
Учени разкриха еликсира на младостта / снимка: БГНЕС, архив

Френски учени успяха да върнат младостта на клетки на донори на възраст над 100 години, като ги препрограмирали, доказвайки по този начин, че процесът на стареене е обратим.

Изследването на възможността за изтриване на следите от остаряването на клетките, публикувано в днешния брой на специализираното сп. "Genes & Development", бележат нов етап в репродуктивната медицина за коригиране на патологии, отбелязва Жан-Марк Льометра от университета в Монпелие, който ръководил изследването.

Проучването допринася също така за по-доброто разбиране на остаряването и коригирането на неговите патологични аспекти. Клетките на възрастните хора били препрограмирани ин витро в индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPSC) и по този начин възвърнали младостта си и характеристиките на ембрионалните стволови клетки.

Те могат да се превърнат отново в клетки от всички видове (неврони, сърдечни клетки, кожни, чернодробни) след подмладяването им от учените, предава БГНЕС. Първоначално учените размножили кожни клетки на 74-годишен донор, след което пристъпили към препрограмирането им ин витро. Тъй като това не било възможно чрез класическа подготовка въз основа на четири генетични фактора (OCT4, SOX2, C MYC и KLF4), те добавили към тях още два (NANOG и LIN28).

Благодарение на този нов "коктейл" от шест съставки препрограмираните клетки придобили отново характеристиките на индуцирани плурипотентни стволови клетки от ембрионален тип и в тях не останали никакви следи от предишното остаряване.

След това те изпробвали коктейла върху клетки на хора на 92, 94, 96 и 101 години, като експериментът бил успешен дори при столетниците.