Учени разбиха клишето за хората, които псуват
Учени разбиха клишето за хората, които псуват / ThinkStock/Getty Images

Американските психолози Кристин и Тимъти Джей установиха, че хората, които псуват, имат по-богат речник от останалите, пише в. "Дейли мейл".

Това, че някои хора използват често нецензурни изрази, не означава, че са невъзпитани и с бедна фантазия. Напротив. От проведените тестове с доброволци става ясно, че тези от тях, които могли да изрекат за 60 секунди най-много псувни, след това могли да изброят за същото време най-много имена на животни.

Дамите ругаят повече от господата зад волана

Поради тази причина Кристин и Тимъти Джей свързали използването на неприлични словосъчетания с богат речников фонд. Нецензурните люде били по-добри в различаването на смислените нюанси на думите и си служели с речта по-експресивно.

Забраняват на руските военни да псуват

"Ние разбихме клишето, според което псуващите хора са неграмотни и слабо глаголни индивиди, които трудно могат да се контролират, изтъкват авторите на проучването. Използването на цветисти неприлични изрази е свързано и с останалото богатство на речта. Вече е доста трудно да съдим за другите, единствено на базата на нецензурната им реч".

В експериментите участвали 49 души на възраст между 18 и 22 години.

Източник: БТА