Италиански учени установиха, че пробиотиците в йогурта могат да намалят затлъстяването у децата и риска от сериозни болести като диабет тип 2, съобщи в. "Дейли мейл".
Изследването е сравнило 100 деца със затлъстяване на възраст от шест до 18 години. Те били поставени или на диета с ограничени калории, или храната им включвала пробиотици с бифидобактерии.
Учените от университета на Източен Пиемонте в Италия наблюдавали децата осем седмици. Групата на пробиотици отслабнала повече, подобрила се инсулиновата чувствителност, което намалява риска от диабет тип 2 и сърдечни болести.
Бифидобактериите разграждат въглехидратите и фибрите в червата. Те освобождават и мастни киселини с къси вериги, които контролират глада и подобряват храносмилането.
Според изследователите бифидобактериите са променили микробиома и това се е отразило на метаболизма на децата.
Изследването е сравнило 100 деца със затлъстяване на възраст от шест до 18 години. Те били поставени или на диета с ограничени калории, или храната им включвала пробиотици с бифидобактерии.
Учените от университета на Източен Пиемонте в Италия наблюдавали децата осем седмици. Групата на пробиотици отслабнала повече, подобрила се инсулиновата чувствителност, което намалява риска от диабет тип 2 и сърдечни болести.
Бифидобактериите разграждат въглехидратите и фибрите в червата. Те освобождават и мастни киселини с къси вериги, които контролират глада и подобряват храносмилането.
Според изследователите бифидобактериите са променили микробиома и това се е отразило на метаболизма на децата.