/ iStock/Getty Images
Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT), САЩ, откриха неврони, които реагират на снимки на храна, пише сп. "Кърънт байолъджи".

Според изследователите е възможно тези неврони да са се развили заради еволюционното и културното значение на храната за хората.

За целите на изследването на осем доброволци са показани около 10 000 различни изображения, докато същевременно е наблюдавана мозъчната им дейност.  
Резултатите сочат, че снимките с храна активират популация от неврони в зрителната кора, които обработват визуална информация. 

Откритието озадачава учените, тъй като храната не е "хомогенна категория". На участниците са показвани снимки на хранителни продукти, които не си приличат - ябълки, макарони, царевица. Въпреки това мозъкът е реагирал на всички изображения по един и същи начин.

Реакцията към сготвена храна, например пица със сирене, е по-силно изразена, отколкото към сурови плодове и зеленчуци. Невроните са се активирали и при вида на снимки на чипс и други закуски. Видът на фотографията (цветна или черно-бяла) не е оказвал влияние.

Учените предполагат, че тези неврони са се развили в хода на еволюцията, за да осигурят кратък път за откриване на храна. Те са останали неразкрити дълго време, защото не са концентрирани на едно място, а са разпределени в различни групи.
 
БТА