Учени откриха произхода на лошите спомени
Учени откриха произхода на лошите спомени / снимкa: БГНЕС

Екип от италиански изследователи откри къде се формират лошите спомени. Според учените седалището на неприятните спомени е в кората на централната част от мозъка.

Нервните клетки, които досега бяха познати като център за контролиране на движението, са всъщност и идеален склад, или по-точно архив, на лошите спомени.

Откритието беше публикувано в списанието на Научната академия на Съединените щати PNAS. То е дело на група изследователи от Националния институт по неврология в Торино, а ръководител на екипа е Пиерджорджо Страта.

Изследователите от Университета в Торино са открили, че особен вид клетки от мозъчната кора, наречени клетки на Purkinje, установяват връзки (синапси), които се променят във времето по такъв начин, че само стимулите, свързани помежду си - като например звукът, който се свързва с лек токов удар - стават част от неприятен спомен.

В мозъка главната квартира на страха си остава т.нар. зона Amigdala, която е един от основните складове на мозъчната памет. Тя обаче е във връзки и с други структури от надчелната мозъчна кора и с централната част на мозъка, обяснява Страта. Според него централната част на мозъка става все по-важна за изграждането на пътя, по който се раждат страховете и неприятните спомени.

През последните години стана ясно, че централната част от мозъка не само контролира движенията, а и че в нея се намира седалището на много психични заболявания, уточнява Страта.

www.prontosofia.com