/ iStock/Getty Images
Учени от Австралия и Германия установиха, че определени фитонутриенти, съдържащи се в ябълките, стимулират производството на нови мозъчни клетки, пише сп. "Стем селс рипортс".

Това според изследователите може да помогне за подобряване на паметта и когнитивните функции.

Известно е, че химикали, срещани в растенията - т.нар. фитонутриенти като ресвератрола в червеното грозде и епигалокатехин-3-галат в зеления чай, имат положително въздействие върху различни органи, в това число и мозъка.

ябълки
iStock/Getty Images

Авторите на настоящото изследване от университета на Куинсланд, Австралия, и Центъра за невродегенеративни заболявания в Дрезден, Германия, установиха, че високите нива на определени фитонутриенти могат да стимулират неврогенезата - процеса на генериране на нови мозъчни клетки.

Резултатите от тестовете им показват, че отгледани в лаборатория стволови клетки на мозък на възрастни мишки генерират повече неврони и са по-добре защитени от смърт, ако в клетъчните култури се добавят кверцетин или дихидроксибензоена киселина (DHBA). 

Въпросните фитонутриенти се съдържат в ябълките.

есен ябълки
iStock/Getty Images

В тестове с мишки изследователите са установили, че въпросните клетки - предшественици на мозъчни структури, свързани с ученето и запаметяването, се размножават по-активно и произвеждат повече неврони.

Специалистите сравняват ефекта на фитонутриентите кверцетин и DHBA върху генерирането на нови мозъчни клетки с този на тренировка - известен стимул на неврогенеза.

Учените отбелязват, че наблюдаваните подобрения в когнитивните функции след прием на "ябълкови съединения" засега са потвърдени само при животни. В бъдеще изследователите планират да проверят дали тези или други фитонутриенти могат да подобрят мозъчните функции и при хора.
БТА