Учени откриха арабски предци на Леонардо да Винчи
Учени откриха арабски предци на Леонардо да Винчи / netinfo

Учени от италианския университет Кети са открили доказателство в полза на предположението за арабски произход на Леонардо да Винчи, съобщава британският вестник „Телеграф“.

Изследвайки отпечатъка от пръст, оставен от художника върху картината „Дамата с хермелина“, която се пази в музея на град Краков, те установили рисунък на папилярните линии, характерен предимно за жителите на Близкия изток. Такъв рисунък имат 60% от жителите на близкоизточните страни, твърди ръководителят на изследователската група проф. Луиджи Капасо.

Версията за арабския произход на твореца се поддържа и от директора на музея на автора на Джокондата в град Винчи, посочва БГНЕС. Притежаваме документи, според които поне единият от родителите на художника е бил от Близкия изток, твърди той. Известно е, че майката на Леонардо не е била родом от Винчи. Тя се е казвала Катерина – име, разпространено сред жените, дошли в Тоскана от арабските страни.

Учените практически нямат никаква информация за родителите на Леонардо да Винчи и за младежките му години. Неизвестно е и мястото, където почиват останките на гения на Ренесанса, умрял през 1519 г. във време на религиозни войни в Европа.