/ iStock/Getty Images
Ново изследване на израелски учени показва, че хипербаричната кислородна терапия може да спре и върне назад процеса на стареене на кръвните клетки при здрави възрастни хора. Резултатите са публикувани в списание „Aging“.

Експерти от университета в Тел Авив и медицинския център Шамир са открили, че известният метод с кислород с високо налягане в барокамера може да обърне два основни процеса, свързани със стареенето: скъсяване на теломерите и натрупване на стари и неправилно функциониращи клетки в тялото.

Методът на хипербарна кислородна терапия се използва повече от сто години за лечение на декомпресионна болест при водолазите и за спасяване на хората при отравяне с въглероден окис. Терапията включва вдишване на чист кислород в запечатана камера, при което кръвта и тъканите се насищат с кислород.

Предишни проучвания показват, че този процес стимулира мозъчната дейност и повишава когнитивните способности. Сега учените решиха да проверят как ще се отрази на процеса на стареене.

По време на експеримента за първи път учените успяха не просто да спрат, но и да върнат процеса на стареене без да използват скъпоструващи препарати и изпозвайки относително прост и отдавна известен метод. Единственият му недостатък е, че човек трябва да прекарва в барокамера по няколко часа на ден.

Увеличаването на дължината на теломерите, станало факт по време на изпитанията, отваря очите на научната общност относно това, че стареенето може да бъде върнато на базово клетъчно-биологично ниво“, са цитирани думите на ръководителя на изследването проф. Шай Ефрати.
БГНЕС