/ iStock/Getty Images
Дълготрайната кашлица засяга около 1 на всеки 10 от нас и тъй като има много потенциални причини, не е лесно да се диагностицира или лекува.

Скорошно изследване обаче сочи, че хроничната кашлица може да е наследствена.

Видът на кашлицата също изглежда е важен. Установено е, че родителите често предават една и съща кашлица на децата си, или непродуктивна (суха) кашлица, или продуктивна кашлица, при която се отделя слуз или храчки.

Не е ясно кои генетични условия и на околната среда допринасят за това кашлицата да продължи да се предава през цялото поколение, въпреки че в момента се извършва анализ на човешкия геном, според международния екип, който стои зад публикуваното през октомври проучване.

„Тези резултати предполагат, че съществува генетична връзка с хроничната кашлица. Това може да осигури по-добро разбиране на появата на хроничната кашлица, което в крайна сметка може да доведе до по-добро лечение на това трудно за лекуване състояние“, каза медицинският учен Есур Инги Емилсон от университета в Упсала, Швеция.

Емилсон и колегите му анализират данни за 7155 родители и 8 176 младежи (на възраст над 20 години) в Северна Европа. В семействата, в които един от родителите е имал хронична, непродуктивна кашлица, 11% от децата също са развили същата кашлица.

За сравнение, при липса на хронична, непродуктивна кашлица при родителите, 7% от децата са имали този вид кашлица. Казано по друг начин, ако родителят е имал непродуктивна кашлица, вероятността детето му да има такава се е увеличила с малко повече от 50%.

Екипът отчита различни фактори като пол, астма и тютюнопушене и връзката все още се запазва.

Общо е открито и при продуктивната кашлица, макар че тук другите фактори намаляват статистическата значимост.

„Подобна връзка се наблюдаваше и при продуктивната кашлица, но в тези случаи тютюнопушенето имаше по-голямо влияние върху разпространението“, казва Емилсон.

Вече е започнало проучване за лечение.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня