Учени доказаха: спомените миришат
Учени доказаха: спомените миришат / cнимка: bg.wikipedia.org

Съществуват експерименти, които доказват, че някои аромати оказват един и същи ефект върху хората, твърди италиански психолог, съобщава ПронтоСофия.

Ароматът на ванилия например прави хората алтруисти, а мирисът на лимони ни помага да се концентрираме, твърди психолога. Стабилизирането на дадено настроение пък е свързано с есенцията на ясмин, докато сексуалното желание се увеличава благодарение на аромата на босилек и роза, допълва психологът. Въпреки това мнозина знаят, че не съществуват универсално хубави миризми.

Потвърждението за това идва от Националния институт по неврология в Торино. Според професор Пиерджорджо Страта „всички усещания имат двойнствен аспект – те ни дават информация за време и пространство и ускоряват онзи аспект в тях, който наричаме емоция. Ако първият аспект е водещ при животните във всекидневните им действия, то вторият аспект е решаващ за еволюцията на хората“.

Според изследователите женският нос е по-чувствителен към миризмата на „тяло“ от мъжкия. Женското обоняние се изостря особено по време на овулацията. Тогава жената е в състояние да разграничи между по-фертилни и по-малко фертилни мъже и да избере онзи мъж, който е най-благоприятният вариант за продължаването на рода. Според учените всичко зависи от мозъка ни. Все още обаче не е описано научно как молекулите на розата например, когато идват до носа ни, се трансформират в образа на това цвете в главата ни и как, с помощта на 350 сензори, успяваме да разграничим поне 10 000 различни миризми.