/ ThinkStock/Getty Images
Човечеството ще направи първите опити да колонизира Марс сравнително скоро, но заселването на Червената планета от хората е въпрос на много далечно бъдеще, заяви в интервю за РИА Новости Максим Литвак, ръководител на лабораторията за неутронна и гама спектроскопия в отдела за ядрена планетология към Института за космически изследвания на Руската академия на науките.

"Вероятно хората ще направят първите си опити да колонизират Марс сравнително скоро. Но приспособяването на Марс за живот от страна на човешката раса е в много далечното бъдеще. Със съществуващите технологии това е невъзможно по принцип, така че сега можем само да фантазираме по този въпрос", каза той.

марс космос
ThinkStock/Getty Images

Ученият обаче смята, че е време човечеството да излезе от своята „черупка“.

„В крайна сметка е важно да разберем колко дълго можем да живеем и да се развиваме извън „люлката си“ – Земята, както и дали човечеството е в състояние да се адаптира към всички условия”, каза той.

Според Литвак човечеството трябва да „тренира”, за да живее на други планети.

Марс планета
/ iStock/Getty Images

"Шедьовърът на руската лунна програма ще бъде построяването на постоянна база на лунната повърхност. На междинните етапи трябва да работим много добре с автоматични станции и роботи, за да създадем всички условия за това", обясни той.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук