Търси се индийският „Господин Кондом”
Търси се индийският „Господин Кондом” / netinfo

Индия търси своя "Господин Кондом" за популяризирането на безопасния секс. Ръководителят на Националната асоциация за контрол на СПИН Суята Рао обяви, че страната иска да намери свой собствен "господин кондом" по примера на Тайланд, който си има Мечай Виравайдия, известен с инициативите си за открито говорене по въпросите за секса, презервативите и СПИН.

Рао е посетил Тайланд, за да проучи огромното увеличение на употребата на презервативи през последното десетилетие в страната, което спомага за рязкото намаляване на случаите на нови заразени с ХИВ.

"Индийският "Господин Кондом" трябва да е също толкова отдаден на каузата, както и Мечай, който се стреми да промени както правителствената политика, така и обществените нагласи по отношение на СПИН, секса и презервативите, обяснява Рао. Виравайдия стана известен в Тайланд като "Краля на кондомите".

Неговият ресторант в Банкок се казва "Зеле и кондоми" и там презервативите са основна част от интериора. Тайландската асоциация за развитие на населението и общността на Виравайдия спечели годишната награда от 1 млн. долара на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс за заслуги в популяризирането на семейното планиране и предпазването от СПИН, пише БГНЕС.

Властите в Индия, където много от хората все още са колебливи да говорят открито за секс и презервативи, се опитват да стимулират употребата на кондоми чрез медиите и като се обръщат към високорисковите групи. В Индия има милиони ХИВ-позитивни и много от тях стават жертва на дискриминация и предразсъдъци.