Търг с предмети на Ив Сен Лоран донесе 8,9 млн. евро
Търг с предмети на Ив Сен Лоран донесе 8,9 млн. евро / снимки: Reuters

Втори търг с произведения на изкуството и мебели, принадлежали на модния гуру Ив Сен Лоран донесе 8,9 милиона евро (13,22 милиона долара), което е три пъти повече от предварителните очаквания, съобщи аукционната къща Кристис, цитирана от Ройтерс.

Първата продажба на безценни предмети, собственост на Сен Лоран и на неговия партньор Пиер Берже, събра над 370 милиона евро през февруари в един от най-големите търгове, организирани в Париж. Кристис очакваше, че вторият аукцион ще донесе 3-4 милиона евро. В търга, проведен от 17 до 20 ноември, бяха продадени около 1200 произведения на изкуството и мебели, които някога са се намирали в различни имения на Сен Лоран и Берже, включително в провинциалното имение от 19-и век Шато Габриел в Нормандия.

Кристис съобщи, че 98% от предложените предмети са намерили купувач. Сред предметите, предизвикали най-голям интерес, са две кресла от началото на 19-и век, оценени между 6000 и 8000 евро, които в крайна сметка бяха продадени за 241 000 евро, отбелязва БГНЕС.

През последните пет десетилетия Сен Лоран и Берже създадоха една от най-големите и значими частни колекции с произведения на изкуството, но Берже реши да я разпродаде след смъртта на модния дизайнер миналата година.

Клиенти от Азия са станали притежатели на девет от 10-те най-скъпи лота, предложени на търга с предмети. Само 5% от офертите са дошли от Азия, но те са донесли 32% от общите печалби. Купувачи от Китай, Япония, Хонконг, Сингапур и Тайван са купили девет от 10-те най-скъпи предмета, уточниха от "Кристис".