Тъгата е полезна за здравето
Тъгата е полезна за здравето / снимкa: Sofia Photo Agency

Тъгата е полезна за здравето, защото помага на хората да променят живота си към по-добро, показва научно изследване, съобщи БГНЕС.

Учените предупреждават, че все по-разпространената тенденция тъгата да бъде третирана като болестно състояние не мотивира хората да станат емоционално по-зрели. Учените посочват, че съвременното общество поставя щастието на първо място и не толерира отчаянието, в което човек изпада след като загуби работата си, прекрати връзка или загуби любим човек.

Все повече експерти по умственото здраве считат, че нарастващата тенденция да се вземат хапчета, за да бъде преборена тъгата, може да наруши човешкото развитие. Хората са страдали от депресия от хилядолетия и са оцелели отчасти, защото тя е полезна за тях в дългосрочен план, считат учените. Според тях един на всеки четирима души страда от депресия на определен етап от живота си, а 5% от населението в момента живее с нея.

Проф. Джером Уейкфийлд, психолог от университета в Ню Йорк твърди, че тъгата помага на хората да научат повече от грешките си. „Смятам, че функцията на негативните емоции е да спре нашето нормално функциониране и да ни накара да се фокусираме върху нещо друго за момент“, заявява той. Тъгата действа и като психологическа спирачка, която ни предпазва да повторим грешките си, смятат учените.