Туршия и кисело мляко срещу болезнена срамежливост
Туршия и кисело мляко срещу болезнена срамежливост / Thinkstock/Getty Images

Полезните бактерии, съдържащи се в киселото мляко, облекчават симптомите на социална тревожност и могат да ни избавят от болезнена срамежливост, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

В това отношение могат да бъдат много полезни някои ферментирали храни, като туршиите, пробиотиците в киселото мляко и дори някои тъмни шоколади. Хората, които често консумират подобни продукти, по-рядко страдат от неудобство при срещи с непознати и от страха да ползват телефони.

Изследването е проведено от съвместни екипи на университета в Мериленд и от колежа "Уилям и Мери" във Вирджиния.

Социалната тревожност, или социалната фобия, се изразява в болезнен и перманентен страх от социално общуване и е едно от най-често срещаните психически разстройства. Те се наблюдават на работното място, в училище, при общуване, пазаруване и други социални дейности. Тези разстройства засягат една десета от населението, като при жените този процент е два пъти по-голям, отколкото при мъжете. Споменатите състояния състояния се лекуват обикновено с антидепресанти и когнитивно поведенчески терапии.

В тестовете се включили 710 души, които трябвало да отговорят на въпросници относно психологическото си състояние и количествата на ферментирала храна, която консумират /кисело мляко,ферментирало соево мляко,туршии, някои видове тъмен шоколад и др./

От проучването проличало, че участниците с по-голяма консумация на пробиотици, страдали много по-рядко от социални фобии. Тези благотворни бактерии повишават нивата на GABA в мозъка - невротрансмитер, чиито ефект е подобен на действието на антидепресантите от рода на диазепама.

Източник: БТА