/ Guliver/Getty Images
Тя е само на 22 години, но вече пише история. Тайла е новата звезда музикалната сцена, която триумфира на последните награди "Грами" и отнесе статуетката за сингъла си "Water" за единственото засега за най-добро африканско изпълнение. За първи път тази година американската Национална звукозаписна академия включи тази категория в списъка на лауреатите на "Грами".
 

Тайла
Guliver/Getty Images


Tайла е родена в Йоханесбург,  Република Южна Африка. "Целта ми беше да съм сред  най-големите поп звезди в света", не крие амбициите си певицата. "Аз съм голяма мечтателка и някак си винаги съм вярвала, че това ще ми се случи", раказа Тайла пред BBC. И докато чака звездния си миг, още от ученичка южноафриканката участва в кастинги за мюзикъли, измисля песни и качва кавъри на популярни песни в YouTube.
 

Тайла
Guliver/Getty Images

Сингълт "Water" бе един от най-популярните музикални рефрени, използвани в социалните мрежи ТикТок и Инстаграм през миналата година. Песента на младата южноафриканка влезе в топ 10 на музикалните класации в САЩ, Великобритания, Австралия и още няколко страни.


blockquote class="tiktok-embed" cite="https://www.tiktok.com/@binetaa.a/video/7282485170974854442" data-video-id="7282485170974854442" style="max-width: 605px;min-width: 325px;" >
@binetaa.a uncle + tyla 🥹 #tyla #unclewaffles #waterdance #nyc ♬ original sound - Big B

"Water" приключи 2023 г. като най-стриймваната песен с афроелементи в платформата "Спотифай", а отделно всички полудяха по танца на Тайла и негови имитации станаха вайръл сред младата аудитория.





Тайла не крие, че музиката й е силно повлияна от изпълнители като Майкъл Джексън, Риана, Алия, но тя добавя към нея свое собствено звучене. "Моята култура трябва да е присъства" в песните ми, казва тя пред сп. "People".
 

Тайла
Guliver/Getty Images


Когато все още никой не е чувал за нея, Тайла публикува в акаунта си в Инстаграм свои изпълнения, като дори се осмелява да изпрати част от тях на Дрейк и диджей Халед, но без да получи отговор. Един от клиповете й обаче е забелязан от фотографа Гарт фон Глен, който се свързва с нея и й става мениджър. Резултат от съвместната работа е дебютният сингъл на Тайла - Getting Late, появил се през 2019 г. В него преобладават южноафрикански ритми в комбинация с поп и R'n'B.
 

Тайла
Guliver/Getty Images

Родителите на Тайла обаче не са доволни от перспективата дъщеря им да се отдаде на музиката, като настояват тя да продължи с образованието си. И за да не ги разочарова, след завършването на гимназия записва да учи минно инженерство.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня