Трима познати рожденици на 31 декември
Трима познати рожденици на 31 декември / БГНЕС

Сред многобройните рожденици в последния ден на годината попаднах на три популярни личности, дали своя принос за световния футбол, киното и науката.

Футболният треньор сър Алекс Чапмън Фъргюсън е роден през 1941 година в Шотландия. Футболната му кариера на 17-годишна възраст. Фъргюсън играе в отборите на Куинс Парк, Дънфърмлин, Глазгоу Рейнджърс, Фолкърк и Абърдийн. През 1974 година Алекс Фъргюсън става мениджър в отбора на Ист Стърлингшайър, но същата година се мести в Сейнт Мирън. През осемдесеттте години като мениджър на отбора на Абърдийн Фъргюсън го прави носител на Купата на носителите на национални купи след победа на финала срещу Реал Мадрид, а за няколко мача шотландецът е начело на националния отбор. Успехите му го отвеждат в Манчестър Юнайтед, където наследява поста от Рон Аткинсън. Тук той печели десет титли, пет купи на страната и две купи на лигата. Алекс Фъргюсън е награден от кралицата на Англия с титлата Сър.

На същия остров, но в Уелс, през 1937 година е роден актьорът сър Филип Антъни Хопкинс. На 17-годишна възраст Хопкинс случайно попада в аматьорска театрална постановка, което запалва страстта му към сцената. По-късно завършва Кралската академия по романтично изкуство в Лондон, а през 1965 година е приет в Националния театър, чийто директор по това време е Лорънс Оливие. Дебютира на Бродуей с постановката „Еквус" от Питър Шафър. Първият филм на Антъни Хопкинс е „Лъвът през зимата" с участието на Катрин Хепбърн. За ролята си на медиен магнат във филма „Правда" получава наградата за най-добър актьор на Британската театрална асоциация и наградата на „Обзървър" за изключително постижение.

Третият рожденик е унгарският биохимик от еврейски произход Аврам Хершко, прочул се с нобеловата награда за химия през 2004 година. Хершко е роден през 1937 година в малкия град Карцаг, Унгария. Заради произхода си след втората световна война семейството на Хершко емигрира в Израел. През 1965 година той се дипломира като доктор по медицина, а четири години по-късно завършва и аспирантура в Еврейския университет в Йерусалим. Към 2007 година Хершко е почетен професор в Израелския технологичен институт в Хайфа и професор по патология в Ню Йоркския университет. През 2000 година получава наградата Албърт Ласкър за фундаментални изследвания в медицината, а през 2004 заедно с Аарон Цихановер и Ъруин Роуз е удостоен с нобелова награда за химия за откритието на убиквитин-зависимото разграждане на белтъци.