/ iStock/Getty Images
Едни от най-магичните места в света са библиотеките. Наличието на милионите литературни съкровища и миризмата на прах и книги действат опияняващо.

Но библиотеките впечатляват не само с гигантските си и ценни книжни колекции, а и с архитектура и интериорен дизайн. Техните читални са очарователни и вдъхновяващи. Особено предвид факта, че стените им са обгърнати с хилядолетна история.

Вижте най-богатите и красиви библиотеки (СНИМКИ) 


В тях се съхраняват милиони ценни ръкописи и книги, страниците, на които са изпълнени с открития, истини и познание, неспособно да бъде побрано в малкия човешки мозък с все още неизследвани възможности.

Едни от най-големите библиотеки се намират в САЩ, Великобритания и Русия. Сред тях са Британската библиотека, Конгресната библиотека на американските щати, Обществената библиотека в Ню Йорк, Архивът на Канада и Руската държавна библиотека.

iStock/Getty Images


Националната библиотека на САЩ, която се намира във Вашингтон и се помещава в три сгради, е на първо място по богатство на архив в световен мащаб. В нея се съхраняват над 168 милиона документи, книги, ръкописи, карти, фотографии, филми и други материали на 470 езика. Библиотеката, където работят общо 3,096 служители, притежава най-голямата колекция от редки книги в Северна Америка (над 700 000 тома). В нея се помещава и Библията на Гутенберг.

13 приказно красиви места, които да посетите тази пролет (СНИМКИ)

Британската библиотека може да се похвали с над 150 милиона материали, сред които книги, вестници и списания, а хранилището й се увеличава с по над 3 милиона придобивки всяка година. В нея се съхраняват ръкописи, карти, вестници, списания, рисунки, марки, антики и още много други съкровища, разположени на рафтове с дължина над 625 км. В архива се намира и един изключително интригуващ документ - най-старата известна отпечатана книга в света (на над 1100 години) – „Диамантената сутра”.

iStock/Getty Images


Обществената библиотека в Ню Йорк пък крие под покрива си над 55 милиона книжни съкровища, които се използват от ученици, студенти, преподаватели и изследователи по цял свят. Архивът е организиран в над 100 теми, засягащи акцентите и диалектите, американската история, компютърните науки, имиграцията, както и изследвания и проучвания на хомосексуалистите. Уебсайтът на библиотеката има около 32 милиона посещения годишно от граждани на над 200 държави.

15 гледки, които ще запомните за цял живот (СНИМКИ)

В Библиотеката и архив на Канада се съхраняват 54 милиона документа, сред които около 20 млн. книги на различни езици, над 3 млн. архитектурни скици, планове и карти – някои датиращи от ранния 16 век. В електронен формат има над 5 милиарда мегабайта информация, включително хиляди Канадски дисертации, периодични издания и книги, налични онлайн. Институцията е основана през 2004 година, когато Националната канадска библиотека и Държавният архив на страната се сливат.

Руската държавна библиотека пази 46 милиона единици на 367 езика. Всеки гражданин или посетител на Русия има възможност да види някоя от общо 37-те читални в сградата, след като си закупи читателска карта. Над 800 хиляди души посещават библиотеката, основана 1862 година, ежегодно.  А за да обходят рафтовете й, те трябва да преминат общо 275 километра. Тя се намира в столицата Москва и е известна още с прозвището си „Ленинка“.

iStock/Getty Images


Кралската библиотека в Копенхаген също фигурира в класациите на най-големите. С интересната си архитектура и богатия си библиотечен фонд, тя е една от интересните забележителности за туристите в Дания. Основана е 1648 година от крал Фредерик III, а през 1793 година през прага ѝ свободно започват да минават посетители. В нея се съхраняват над 35 милиона единици.

Сред най-забележителните библиотеки се нарежда и Националната френска, която се намира Париж. В нея се съхраняват около 40 милиона единици, сред които над 100 000 ръкописа, а библиотечният ѝ фонд се увеличава значително по време на Френската революция. Освен че в библиотеката има невероятно богато хранилище, тя е и сред най-старите в света. Основана е от крал Шарл V през 1368 г., след което е разширена от Луи XIV, а 1692 г. е отворена за посетители.

15 гледки, които ще запомните за цял живот (СНИМКИ)

Обиколките на библиотеки не са вълнуващи само когато става дума за богатство от издания или големина. Изключително емоционално е посещението на някои от най-старите библиотеки, които са се съхранили до днес. Такава е Ал-Карауин, част от най-стария функциониращ университет в света, която се намира в бившата мароканска столица Фез. Тя е основана през IX век от жена, а наскоро беше реставрирана, за да отвори вратите си за посетители.

iStock/Getty Images


Любителите на аромата от книгите могат да се порадват на красиви и богати библиотеки и при екскурзиите си в други страни и градове. Библиотека „Марциана“ във Венеция, Националната библиотека на Испания, „Тринити Колидж“ в Дъблин, Бирмингамската библиотека са само част от примерите за величественост, аристократизъм и изящество в света на книгите.

iStock/Getty Images


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук