принц Хари и Меган
принц Хари и Меган / Gulliver/Getty Images
Преди дни официалният биограф на кралското семейство - Андрю Мортън - даде кратко интервю за британската преса. От изявлението му стана ясно, че херцогът и херцогинята на Съсекс планират да се върнат във Великобритания, за да присъстват на три важни празника, които не могат да пропуснат. И само влошаването на ситуацията с пандемията може да ги спре това тяхно желание.

95-та годишнина на кралицата Елизабет II

На 21 април кралица Елизабет II ще отпразнува 95-ия си рожден ден. Официалното честване на рождения й ден обаче традиционно се провежда през втората събота на юни. Твърди се, че това събитие е любимо в личния календар на Нейно Величество. Спомняте ли си момента, когато цялото аристократично семейство се появява на балкона на Бъкингамския дворец? През тази година имаме всички шансове да видим всички кралски особи на запомняща се снимка, на която освен Хари и Меган за първи път ще е и синът им Арчи.

100-та годишнина на принц Филип

На 10 юни 2021 г. херцогът на Единбург, дядото на принц Хари, ще стане на 100 години. По-кръгла и значима дата е трудно да си представим! Този важен крайъгълен камък в живота на съпругата на кралицата се очаква да бъде отпразнуван както частно, така и публично, въпреки факта, че принц Филип се оттегли от официалните си задължения през 2017 г. Принц Филип ще бъде първият мъжки член на британското кралско семейство, който ще навърши 100 години. Смешно е, че на този ден той ще получи поздравителна телеграма от кралицата - като всеки друг британец, който празнува стогодишнината си.

Разбира се, херцогът и херцогинята на Съсекс се надяват да долетят от Калифорния за рождения ден на принц Филип. Освен това тази дата почти ще съвпадне с отложените спортни игри на принц Хари "Invictus", които по план трябваше да започнат в Хага на 29 май. Но така или иначе всички тържества ще зависят от ситуацията с коронавируса.

Когато кралицата майка навърши 100 години, празненствата отново включиха появата на балкона на Бъкингамския дворец.

Откриване на паметника на принцеса Даяна 

Очаква се принц Уилям и принц Хари да присъстват на откриването на паметник, посветен на 60-ия рожден ден на принцеса Даяна. Статуята ще бъде инсталирана в една от градините на двореца Кенсингтън - бившия дом на Даяна - на рождения й ден, 1 юли.

Този паметник в чест на любимата им майка е поръчан от принцовете през 2017 г. и първоначално е трябвало да отбележи 20-годишнината от смъртта й, но това беше отложено поради пандемията на коронавирус.

Автор на проекта е художникът Ян Ранк-Бродли, чийто портрет на кралицата е отпечатан на всички британски монети.

Превод и редакция: DarikNews