/ iStock/Getty Images
Учени в САЩ установиха, че физическата активност при хората на средна възраст им осигурява по-добро мозъчно здраве на старини, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Резултатите от изследването, проведено сред 1604 доброволци, са публикувани в сп. "Нюролъджи", издание на Американската академия по неврология.
Участниците съобщавали по колко време са тренирали в началото на изследването и след това отново след 25 години. При доброволците в по-късния етап на живота им били направени изследвания на мозъка със скенер за установяване на белези за влошено мозъчно здраве като наличие на цереброваскуларни лезии и свиване на мозъка. Така учените стигнали до извода, че над 150 минути физическа активност седмично на средна възраст осигурява по-добро здраве на мозъка на старини.

"Това изследване е поредното, което доказва, че тренировките са значим начин да се грижим за здравето на мозъка си", коментира д-р Сара Имарисио, главен учен в британската благотворителна изследователска организация "Алцхаймер Рисърч".
БТА