В последно време все повече трансджендър актьори влизат във филми, като ролите им са повече от значими. Истината е, че актьорите, които играят тези образи, пишат история, защото те буквално променят киното и сериалите, пише каналът "Celebrity Box" във vbox7. Ето и някои от имената, които правят филмовата революция:

Зайон Морено

Актрисата влезе в ролята на Луна в продължението на "Клюкарката" на HBO. Преди това се снима в сериал на Netflix, Control Z. Същевременно обаче от екипа на "Клюкарката" подчертават, че по никакъв начин не са искали линията за сексуалната принадлежност на Луна да бъде главна. "Луна е Луна за зрителите, това е", коментираха там.
 

Емджей Родригес

Наскоро тя спечели номинация за награда "Еми" за ролята си в Pose, където изигра ролята на транссексуалната Бланка.

"Наистина вярвам, че това е ключов момент. Никога не е имало транс жена, която да е номинирана за водеща роля и чувствам, че това ще даде тласък за изява на много други хора - дали са транс мъже или транс жени, небинарни, LGBTQIA +, няма значение", коментира тя.
 

Елиът Пейдж

През 2020 г. Пейдж обяви, че е трансджендър. "И колкото повече осъзнавам себе си, толкова повече мечтая, толкова повече ми се изпълва сърцето и искам още толкова много", написа тогава той. Актьорът се обърна към всички транс хора, които се борят с обиди, лошо отношение или насилие всеки ден, като им каза, че ги обича и ще направи всичко по силите си, за да живеят по-добре. 

Лаверн Кокс

Актрисата нашумя с ролята си в "Оранжевото е новото черно". Тя там игра трансджендър съквартирантка в затвора. Заради ролята си бе номинирана за 3 награди "Еми". В интервюта тя е коментирала проблемите на САЩ в отношението към LGBTQ+ общността. Според нея става въпрос за стереотипизираното отношение към това каква трябва да бъде жената.
 


Джейми Клейтън

Актрисата игра в сериала на Netflix, Sense 8. Тя там играе ролята на хакер, който развива способността да прониква в съзнанието на 8 човека по целия свят. "Трансджендър актьорите никога не стигат до кастинги за други роли освен на трансджендър хора. Това е истински проблем. Дори не те допускат в стаята. Призовавам ви - викайте на кастинги за не транс хора, транс хора".