Транссексуалната Кейтлин Дженър е сред Жените на годината на Glamour
Транссексуалната Кейтлин Дженър е сред Жените на годината на Glamour / Guliver/Getty Images

Кейтлин Дженър - една от най-обсъжданите личности през изминалите месеци, прие отличието си на церемонията за наградите Жени на годината на списание Glamour, споделяйки, че мисията й на тази планета е да разкаже историята си, предаде Асошиейтед прес.

Името на Кейтлин Дженър нашумя през тази година с трансформацията й от бившия олимпийски атлет Брус Дженър в жена. "Ако някой се чуди, много съм щастлива да живея от другата страна", сподели тя.

Кейтлин Дженър допълни, че дълго преди да разкрие женската си същност, през повечето време си е стояла у дома. "Сега ми харесва да излизам навън и да бъда себе си", заяви траннсексуалната дама.

Дженър описа дългия път към превръщането й в жена и разкри как е разговаряла с децата си, сред които моделите Кендъл и Кайли Дженър - доведени сестри на риалити звездите Кардашиян, за да обсъди с тях плановете да разкрие публично смяната на пола си. Кейтлин допълни, че е осъзнала, че мисията й на тази земя е да разкаже историята си и да промени обществените нагласи.

Кейтлин Дженър не е първата транссексуална жена, удостоена с приз на наградите Жени на годината на списание Glamour. Миналата година сред отличничките беше транссексуалната актриса Лавърн Кокс. Въпреки това изборът на Кейтлин Дженър породи известно недоволство в социалните медии. "Предпочитам да се фокусирам върху позитивното", каза Дженър в отговор на враждебните реакции.

Тогава Синди Лийв, главен редактор на списание Glamour, заяви, че критиките за включването на Кейтлин Дженър сред Жените на годината "определено издават враждата към транссексуалните". Лийв изтъкна, че наградите са замислени да отчитат разнородността сред жените лидери.

На годишната церемония, състояла се в Карнеги хол в Манхатън, с награди Жени на годината бяха почетени също холивудската актрисата Рийз Уидърспун, която има успешна продуцентска компания и чрез нея се опитва да се бори срещу сексизма в Холивуд, Мисти Коупланд - първата примабалерина от афроамерикански произход на Американския балетен театър, бившата певица от "Спайс гърлс" Виктория Бекъм, преквалифицирала се в успешна модна дизейнерка, предприемачката Елизабет Холмс, председателката на асоциацията "Планирано родителство" Сесил Ричардс, женският футболен отбор на САЩ и пет жени, загубили близки при стрелба в църква в Чарлстън, признати след това за миротворки.

Мисти Коупланд благодари на списание Glamour за решението да награди чернокожа балерина. Тя сподели, че се надява успехът й да послужи като вдъхновение и пример за много млади момичета.

Церемонията по раздаването на наградите Жени на годината на списание Glamour завърши с речта на актрисата Рийз Уидърспун, която говори вдъхновено за женските амбиции. "Вярвам, че амбиция не е неприлична дума", заяви холивудската звезда, цитирана от БТА.

Транссексуалната Кейтлин Дженър е сред Жените на годината на Glamour
netinfo