Трансплантация на стволови клетки в пениса ефикасна срещу полова немощ
Трансплантация на стволови клетки в пениса ефикасна срещу полова немощ / Thinkstock/Getty Images

Трансплантация на стволови клетки в пениса може да помогне при проблеми с ерекцията, от които страдат някои мъже, след като са се подложили на хирургична интервенция за изрязване на ракови образувания на простатата, сочат окуражаващите резултати от изследване, цитирани от АФП.

"Стволови клетки бяха присадени в пенисите на 12 пациенти, страдащи от проблеми с ерекцията след простатектомия. Шест месеца по-късно бе регистирано значително подобрение, що се отнася до качеството на сексуалните връзки, ерекцията и оргазмите", се казва в комюнике на Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания.

Първият мъж с трансплантиран пенис ще става баща

Половата немощ е често срещана последица от изрязване на ракови образувания на простатата, като влияе сериозно върху качеството на живота, уточняват от института.

Клиничните изследвания са извършени в университетската болница Анри Мондор в Кретей.

"Изследователите инжектираха в пенисите стволови клетки, отнети от костния мозък на пациентите, тъй като редица предишни изследвания показаха, че той съдържа различни видове стволови клетки, които могат да се превърнат в същия вид клетки като увредените в пенисите", се пояснява в комюникето.

Пациентите имали проблеми с ерекцията, смятани за необратими, тъй като лечението с виагра и с помпа за ерекция се оказало неефикасно след средно двегодишна продължителност.

Шест месеца след трансплантациите най-малко двама пациенти уверили, че имат нормална ерекция след простатектомията без да приемат лекарства.

Източник: БТА