/ ThinkStock/Getty Images
Коледа наближава и с нея пристига празничният дух и желанието да си припомним традициите – в кухнята, в украсата, в събиранията с близките. И въпреки че тази година празнуването няма да бъде съвсем според възприетите порядки, отбелязването на празника несъмнено ще бъде придружено от мириса на прясно изпечени сладкиши и традиционни напитки. Да видим страни по света, в които независимо от необичайната ситуация, традиционният коледен десет ще присъства на трапезата.

Германия: Щолен - Понякога наричан Крисщолен (коледен щолен) този сладкиш съдържа много сушени или захаросани плодове и традиционно е покрит с пудра захар. Понякога към него се добавя и дебело парче марципан.

Gulliver/Getty Images

Лебкухен - Наподобяващи меденки, те се правят по много различни начини. Пекат се подобно на бисквитки, но имат структура на кейк.

iStock/Getty Images

Нидерландия: Банкетстааф - Този десерт е направен от бутер тесто и марципан във форма на дънер, който се нарязва на по-малки парчета и понякога се покрива с нарязани бадеми и пудра захар.

Банкетстааф
iStock/Getty Images

Филипините: Бибинка - Този оризов кейк е разпространен и в Индонезия и се приготвя в листа върху глинен съд. Обикновено се поднася на закуска по време на празничния сезон.

iStock/Getty Images

Франция: Буше де Ноел - В буквален превод ''торта във вид на дънер'', тя е направена от пандишпан и шоколадов маслен крем и украсена с декорации.

iStock/Getty Images

Великобритания: Коледен пудинг - Прилича повече на кейк, отколкото на традиционен пудинг и се сервира обикновено като част от празничната вечеря. Известен е още като пудинг от сливи.

iStock/Getty Images

Унгария: Багел - Плътно руло от маково семе, направено от тесто за хляб. Понякога се добавят стафиди към пълнежа с мак.

iStock/Getty Images

Добош - Възхитителни слоеве от пандишпан на руло с шоколадов крем между тях. Като допълнителен щрих има слой карамел.

iStock/Getty Images

Португалия: Боло Рей - Известен още като „Кралски кейк“, това е сладък хляб, пълнен с ядки и захаросани плодове.

iStock/Getty Images

Египет: Кахк - Тези бисквитки се ядат не само на Коледа. Те са покрити с пудра захар и понякога се пълнят с ядки, фурми или локум.

Кахк
iStock/Getty Images

БГНЕС