/ iStock/Getty Images
Товарният кораб "Прогрес МС-19" със спътници, научно оборудване и храна беше изстрелян към Международната космическа станция (МКС) от космодрума Байконур, съобщи ТАСС.

Корабът се отдели по програма от ракетата-носител "Союз-2.1а" и беше изведен на орбита. Слънчевите му панели и антени бяха разкрити. Полетът към МКС ще бъде по двудневна схема. Скачването с руския сегмент е насрочено за 10:08 ч. на 17 февруари. "Прогрес МС-19" ще остане в Космоса 370 дни.

Това е първото изстрелване от Байконур за 2022 г.

Корабът превозва около 1 600 кг товари - бордова апаратура, кабели за дооборудване на многофункционалния лабораторен модул "Наука", консумативи за системата за поддържане на живот, санитарни съоръжения, облекло и храна за астронавтите, материали за научни и приложни изследвания и експерименти, както и 431 кг гориво, 420 л питейна вода и 40 кг сгъстен азот в бутилки.

Също така "Прогрес" ще достави на МКС пет наноспътника ЮЗГУ-55 5-10, които са разработени от Изследователския институт за космически прибори и радиоелектронни системи на Югозападния държавен университет. Те ще бъдат изстреляни от МКС по време на излизането в открит Космос на космонавтите в рамките на програмата за научни и образователни експерименти "Радиоскаф"
БТА