„Тор: Светът на мрака“ е най-касовата 3D премиера у нас
„Тор: Светът на мрака“ е най-касовата 3D премиера у нас / Форум Филм България

С приходи от 338 428 лв. за премиерния уикенд и 32 216 зрители, гледали филма у нас, епичното приключение от Вселената на Marvel Тор: Светът на мрака“ (Thor: The Dark World) оглави българския боксофис и стана най-касовата 3D премиера за годината.

Продукцията на Marvel, която е в кината у нас на 3D, IMAX 3D и 4DX, е вторият филм на студиото за 2013 година след „Железният човек 3“ и в България отбеляза 32% по-високи приходи от киноисторията на чаровния милиардер Тони Старк.

Седмица преди да е излязъл по екраните в САЩ, „Тор: Светът на мрака“ излезе в 36 страни по света, повеждайки боксофиса във всички тях, и донесе на Disney/Marvel общо 109,4 млн. щатски долара. Само две други премиери през годината – „Железният човек 3“ (Iron Man 3)и „Бързи и яростни 6“ (Fast And Furious 6) – надхвърлиха 100 млн. щ.д. от първия си уикенд в държавите извън САЩ. С тези резултати на „Тор: Светът на мрака“ 2013 година вече става за студио Disney най-печелившата година по приходи от международния боксофис.

След рекордно впечатляващите резултати на „Отмъстителите“ (The Avengers) през 2012 година от 1, 514 милиарда щатски долара общи приходи, интересът на широката публика към Вселената на Marvel се засилва все повече. Преди продължението на мегапродукцията през 2015 година, на голям екран през април 2014 година предстои да излезе последният филм за отделен супергерой от „Фаза 2“ на Marvel - „Завръщането на първият отмъстител“ (Captain America: The Winter Soldier). Традиционната сцена от финалните надписи на „Тор: Светът на мрака“ представя за първи път, и свързва с Отмъстителите, нови герои от Вселена на Marvel – Пазителите на галактиката. Едноименният филм се очаква в кината през август догодина.

Вдъхновен от германо-скандинавската митология, „Тор: Светът на мрака“ развива историята и живота на героите след събитията в първия филм, „Тор: Богът на гръмотевиците“, и епичните премеждия в „Отмъстителите“.

След заточението си на Земята принцът и бъдещ крал на Асгард, Тор (Крис Хемсуърт), се е научил на смирение, но е провокирал яростна борба за трона с осиновения си брат Локи (Том Хидълстън). Заедно с Отмъстителите Тор вече е спасил веднъж Земята от злонамерените действия на брат си, но сега му предстои да се изправи пред нов враг, който заплашва да унищожи Асгард и да потопи цялата Вселена в мрак.

Въпреки поражението си Локи остава арогантен и неразкаян, затворен в подземията на Асгард, откъдето единствено майка му Фрига (Рене Русо) вижда някаква надежда да бъде освободен. Пред лицето на опасността, надвиснала над Деветте измерения – всички обитавани светове според скандинавската митология - лоялността на Локи ще бъде поставена на изпитание.

Загадъчният враг, срещу когото асгардианците са принудени да се изправят, предшества самата Вселена. Той е роден в мрака и е злият водач на тъмните елфи, раса, по-древна от Деветте свята. Преди хилядолетия Малекит (Кристофър Екълсън) веднъж вече е воювал срещу Асгард и е загубил, и всички са повярвали, че тъмните елфи са унищожени завинаги. Успял някак да оцелее, сега той се завръща и търси начин да преобрази Вселената, връщайки я към изначалния Мрак.

Тор: Светът на мрака“ е в кината у нас на 3D, IMAX 3D и в най-новия формат 4DX.