Смята се, че 70% от хората скоро ще живеят в градовете.

Предизвикателството пред големите градски центрове е не да осигуряват подслон за повече население, а да го направят по устойчив модел. Въз основа на социалните, екологичните и икономическите аспекти на градовете индексът за устойчиви градове (SCI) се съставя ежегодно. Вижте пет най-устойчиви градове в света в канала "Top Of The Tops" във vbox7:

ThinkStock/Getty Images

5. Виена, Австрия - Умен и екологичен метрополис

Консултантската фирма Mercer класира Виена като най-добрия град за живеене в своето проучване за качеството на живота, а ООН го определи като най-проспериращия градски център.

Освен културната си дейност и икономиката въз основа на науката и технологиите, Общинският съвет на Виена стартира програма за преобразуване на града в умен град до 2050 г. с цел намаляване на въглеродния отпечатък от 3,1 тона на 1 тон на човек.

iStock/Getty Images

4. Сингапур - Икономика и капитал за заетост

Островният град-държава влиза в челната петица благодарение на безспорното си лидерство в една от съставните части на устойчив град, а именно икономическата. Определян за един от градовете, в които е най-лесно да създадеш и управляваш свой собствен бизнес, Сингапур е пълен с новатори и предприемачи. Също така той е с изключително висок процент на заетост, което носи високи нива на производствени мощности.

Топ 5 на най-скъпите университети в света (ВИДЕО)

3. Единбург, Великобритания – поставя гражданите на първо място


Докато Стокхолм залага на стратегии за опазване на околната среда, Единбург е по-отдаден на социалното развитие на гражданите си, което е и причина да е на първо място по социално развитие.

ThinkStock/Getty Images

Единбург е лидер в под-индекса „развито население“, който се определя от здравеопазването в съответния град, достъпността до градски транспорт, финансовите възможности на гражданите да се насладят на удоволствията на града и други.

2. Стокхолм, Швеция - най-зеленият град в Швеция

iStock/Getty Images

Столицата на Швеция оглавява класацията по управление на околната среда благодарение на инвестициите си в устойчива инфраструктура, ниски емисии и добро качество на въздуха.

И Стокхолм, и Франкфурт успешно успяват да съчетаят икономическото развитие с взискателни екологични стандарти, превръщайки качеството на живот на техните общности сред най-високите в света.

1. Лондон, Великобритания - баланс между социално и икономическо развитие

Британската столица се откроява с високия си рейтинг за благосъстоянието на гражданите (здравеопазване, образование, нисък процент на престъпност), трудов живот (работно време) и градски живот (транспортна достъпност и свързаност ).

iStock/Getty Images

Лондон е сред най-успешните градове по качество на въздуха и управление на отпадъците.