Тони Блеър получи Медала на свободата в САЩ
Тони Блеър получи Медала на свободата в САЩ / снимка: Reuters

Бившият британски премиер Тони Блеър получи Медала на свободата за 2010 г. заради дейността си в защита на човешките права и за разрешаване на конфликтите по света, съобщи Асошиейтед прес.       

Наградата, която се присъжда ежегодно от Националния конституционен център във Филаделфия на хора, положили големи усилия за разпространението на свободата по света, беше връчена на Блеър от бившия американски президент Бил Клинтън.       

Блеър беше удостоен с медала заради усилията си за разпространяването на религиозна търпимост, за подобряването на управлението в африканските държави, за постигането на мирно споразумение в Северна Ирландия и за работата му за уреждане на израело-палестинския конфликт.

Клинтън, който е председател на Националния конституционен център, нарече бившия премиер "прекрасен гражданин на света" и човек, чийто живот е "достоен за този медал".

Блеър е на обиколка, по време на която представя превърналите се в бестселър свои мемоари, озаглавени "Пътуване".

Автобиографията му разпали гнева на противници на участието на Великобритания във войната в Ирак. При промоцията на книгата в Дъблин по-рано този месец Блеър беше замерен с яйца и обувки от враждебното множество, пише БТА. Той отмени подобно събитие в Лондон, за да не създава опасност от инциденти.

Във Филаделфия той беше посрещнат значително по-топло от около 1200 души.